Jeszcze kilka lat temu jednym z czołowych i wiodących ograniczeń w założeniu własnej gastronomii lub usług hotelarskich były kwestie finansowe. Dziś dużo łatwiej jest otrzymać kredyt czy dofinansowanie własnej działalności. To sprawia, że potencjalni właściciele coraz mniej boją się zaryzykować i otwierać swój biznes. Niestety, w ostatnich latach pojawił się inny problem – brak pracowników. Jak zatem znaleźć odpowiedniego pracownika w dobie kryzysu z ich dostępnością?
Niskie bezrobocie – realna przyczyna czy wymówka?
Zatrudnienie pracownika do do hotelu lub restauracji wymaga poznania jego umiejętności, kwalifikacji oraz kultury osobistej.
Nie ma merytorycznej dyskusji, w której problem z pracownikami nie był połączony z niskim poziomem bezrobocia. Czy, aby na pewno jest to główny powód? Oczywistym jest, że stopa bezrobocia spadła w ostatnich latach (w 2020 roku wynosiła ona 6,2 %), jednak nie jest to główny powód problemu z pracownikami. Istotnym elementem jest również polityka, która sprawia, że nie wszystkim chce się podejmować zatrudnienie. To sprawia, że branże i płace, które kiedyś były atrakcyjne, dziś już w oczach niektórych atrakcyjne nie są. Osoby, które nie uczestniczą aktywnie w rynku pracy nie są na bieżąco, a to błąd, ponieważ duża część pracodawców oferuje atrakcyjne warunki finansowe i kadrowe.
Jak zatem znaleźć pracownika?
Dziś znalezienie pracownika na własną rękę jest dość trudnym wyzwaniem. Można szukać w portalach ogłoszeniowych, pytać wśród znajomych lub czekać na dworcach autobusowych i “wyłapywać” pracowników z Ukrainy, którzy wjeżdżają do Polski. Każdy z powyższych sposobów jest czasochłonny, a ten ostatni wręcz groteskowy. Zatrudnienie pracownika do do hotelu lub restauracji wymaga poznania jego umiejętności, kwalifikacji oraz kultury osobistej. Jest to dość długi proces, zwłaszcza, że w takich branżach rzadko rekrutuje się jedną osobę, a częściej grupy pracowników. Można przeprowadzić całą ścieżkę rekrutacji, która skończy się fiaskiem. Od strony pracodawcy często jest to większy stres, niż dla strony samego kandydata. Warto zatem powierzyć proces rekrutacji profesjonalnym firmom, które się tym zajmują.
Jak skutecznie i szybko znaleźć pracownika?
Bez względu na to, czy będzie to szef kuchni czy sprzątaczka, poziom weryfikacji przez worksy.pl jest na takim samym, wysokim poziomie.
Platforma worksy.pl to profesjonalna firma zajmująca się rekrutacją pracowników z Polski i Ukrainy do branży hotelarskiej i gastronomicznej. Pośrednictwo pracy to gałąź gospodarki, która na pierwszym miejscu stawia na kompleksowość usług – tak jest również w tym przypadku. Tutaj pracodawca nie musi martwić się o umiejętności kwestie formalne. W przypadku pracowników z Ukrainy potrzebne jest zgłoszenie do urzędu pracy, następnie wysłanie zaproszenia, ponowne zgłoszenie o przyjeździe oraz odbiór decyzji o zezwoleniu na pracę. Wymaga to zatem 4 wizyt w urzędzie. Dotyczy to nawet pracowników, którzy przyjeżdżają tylko na jeden sezon (jest to najczęstsza forma, zwłaszcza w hotelach).
Właściciele hoteli i restauracji nie są specjalistami w kwalifikacjach potrzebnych do bycia kelnerem, kucharzem, pizzerem czy cukiernikiem. Mogą jedynie snuć domysły o ich prawdziwych umiejętnościach. Nikt jednak nie chce marnować czasu na zatrudnianie kogoś, kto po miesiącu okaże się niekompetentny. Ubezpieczanie, podpisywanie kolejnej umowy i cała procedura od początku nie brzmi zbyt zachęcająco. Warto zatem, zaufać profesjonalnym firmom rekrutującym, które dokładnie przeanalizują kompetencje, predyspozycje i niezbędne kwalifikacje do zatrudnienia. Bez względu na to, czy będzie to szef kuchni czy sprzątaczka, poziom weryfikacji przez worksy.pl jest na takim samym, wysokim poziomie.
Branża hotelarska i gastronomiczna w dużej części działa sezonowo, dlatego firma pośrednicząca może wyszukiwać pracowników odpowiednio skrojonych pod takie właśnie potrzeby.
Co zyskuje pracodawca?
Czas i pieniądze – te dwa aspekty, które można zaoszczędzić wybierając profesjonalna agencję pośrednictwa pracy. Kwestia oszczędności czasu jest transparentna i oczywista. Ktoś jednak mógłby zastanawiać się i snuć wątpliwości w jaki sposób oszczędza się pieniądze? Jest to inwestycja długoterminowa. Znalezienie pracownika na własną rękę z pozoru może wydawać się tańsze. Jednak są to tylko mętne pozory. Nieodpowiednio dobrany pracownik może generować koszty, które będą się kumulować z miesiąca na miesiąc. Do tego dochodzi ryzyko, że wskutek amatorskiej kwalifikacji i rekrutacji trzeba będzie podziękować mu za współprace po 2 miesiącach. Wtedy od nowa zacznie się tracenie czasu, ponowne ubezpieczenia, załatwianie pozwoleń, które generują kolejne koszty.
Rynek pracy w Polsce zawęża się. Z roku na rok coraz trudniej znaleźć jest wykwalifikowaną kadrę pracowniczą, a rotacja jest tak dynamiczna, że często trudno za nią nadążyć. Profesjonalna agencja pośrednicząca w doborze pracowników jest więc bardzo dobrym rozwiązaniem dla pracodawców, którzy chcą zaoszczędzić czas, nerwy i pieniądze.