Praca w restauracji jest popularnym zajęciem, zwłaszcza dla osób młodych, które rozpoczynają swoją przygodę na rynku pracy. Niekiedy jest to praca tylko na chwilę, swoisty start kariery, która może ewoluować i przenosić się na inne dziedziny gospodarki. W innych zaś przypadkach jest to jasno wyznaczona i konkretna droga dla osób, które swoją przyszłość wiążą z branżą gastronomiczną. Jak więc rozgraniczyć te dwa aspekty i czym się one różnią?
Branża gastronomiczna – smak, a nie dyplom
Czy oznacza to, że może tam pracować każdy z przysłowiowej ulicy? Nie. Są warunki, których należy przestrzegać.
Branża gastronomiczna stanowi szeroką płaszczyznę pod kątem możliwości zatrudnienia i znalezienia pracy, ponieważ w wielu jej aspektach nie wymaga ona wykształcenia gastronomicznego. Jest to również sfera, w której bardzo często osoby będące właścicielami lub szefami kuchni nie posiadają dedykowanego wykształcenia, a ich umiejętności biorą się z pasji i indywidualnego rozwoju. Ludzie przychodzący do restauracji nie pytają o dyplom, nie wymagają zaświadczenia, które ma dumnie wisieć na ścianie. Oni przychodzą po to, aby dobrze zjeść i spędzić czas ze znajomymi w miłej i ciepłej atmosferze. To jest kwalifikatorem utrzymania się danego miejsca i ilości gwiazdek, które odzwierciedlają opinię gości i krytyków.
Praca w restauracji jako rozpoczęcie kariery
Z racji tego, iż część zadań związanych z pracą w restauracji nie wymaga wykształcenia gastronomicznego, to jest to idealne miejsce na pierwszą pracę. Czy jednak oznacza to, że może tam pracować każdy z przysłowiowej ulicy? Nie. Są warunki, których należy przestrzegać. Pierwszym i absolutnie niezbędnym jest posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Oczywistym względem jest także ukończone 18 lat. Pracodawca może również zażądać zaświadczenia od lekarza od braku chorób zakaźnych, bez względu czy jest to stanowisko kucharza, kelnera czy osoby obsługującej zmywak. Każdy, kto ma kontakt lub znajduje się w pobliżu żywności takie warunki musi spełniać.
Pierwsza praca w restauracji – dla kogo?
Powodem najczęściej są zarobki, które w tej branży mogą być wyższe niż w gałęzi gospodarki, na której studiowanie poświęciło się 5 lat życia
Młode osoby bez wykształcenia gastronomicznego są najczęściej zatrudniane jako kelnerzy, pomoce kuchenne lub (uwaga) managerzy. Ten ostatni aspekt może się wydawać nieco kontrowersyjny, ale fakty są takie, że to właśnie młode osoby najczęściej zatrudniane są w restauracjach na takim stanowisku. Jest to przede wszystkim spowodowane nowoczesnym podejściem do form reklamy oraz językiem marketingu, dzięki któremu dociera się do szerszego grona klientów. Branża gastronomiczna ma to do siebie, że nie wybacza stagnacji i braku rozwoju. Jeżeli jakaś knajpa od kilku lat nie wprowadza nowych rozwiązań, nie podąża za nowinkami kulinarnymi i marketingowymi, to po pewnym czasie powoli zaczyna być wypychana z rynku. Świadomy manager będzie zdawał sobie z tego sprawę, dlatego wiedzę na temat aktualnych trendów trzeba ciągle poszerzać i na bieżąco się szkolić. Młodzi ludzie często wybierani są na stanowiska managerskie z racji dużego obeznania w social-marketingu poprzez platformy takie jak Facebook, Instagram, a nawet TikTok.
Praca jako kelner jest dobrym rozwiązaniem dla studentów. Restauracja daje możliwość tworzenia zmian, przez co taką formę można bez większych problemów połączyć z nauką. To, czy będzie to zajęcie na chwilę, czy jednak stała współpraca kreuje się indywidualnie. Większość młodych osób traktuje pracę w restauracjach jako tymczasowe zajęcie, dopóki “nie trafi się coś lepszego”. Jednak bardzo często takie właśnie osoby paradoksalnie pracują w restauracji po kilka lub kilkanaście lat pomimo, iż ich wykształcenie jest zgoła odmienne. Powodem najczęściej są zarobki, które w tej branży mogą być wyższe niż w gałęzi gospodarki, na której studiowanie poświęciło się 5 lat życia – smutne, aczkolwiek niestety prawdziwe.
Praca na stałe w restauracji
Są jednak osoby, które od zawsze swoją karierę wiązały z branżą gastronomiczną, dlatego ich wykształcenie poszło właśnie w tym kierunku. Takie pasje manifestują się już w dzieciństwie i potrafią przez lata ewoluować. Najczęściej tacy ludzie zatrudniają się w restauracjach po to, aby zarobić o odłożyć na otwarcie własnej. Niekiedy bywa też tak, że bycie szefem kuchni w znanej restauracji wiąże się z większym prestiżem, aniżeli założenie własnej. Do tego jednak potrzebna jest pasja, konsekwencja i przede wszystkim stały rozwój oraz poszerzanie swoich kompetencji.
Praca w restauracji jest dobrym rozwiązaniem dla osób chcących znaleźć pracę tymczasowo, jak również dla tych, którzy wiążą z tą gałęzią gospodarki przyszłość. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji, chęci i przede wszystkim zainteresowań. Jest to branża, która stanowi jeden z filarów całej gospodarki usługowej, dlatego nie dziwi fakt, że pod kątem potencjalnego zatrudnienia jest ona bardzo popularna i elastyczna.